Windows 10-migratie Gemeente Den Haag

Chris van Neerbos was programmamanager van een groot migratieproject bij de Gemeente Den Haag. De oude fat clients werden vervangen door een virtuele werkplek op basis van Windows 10. Als migratietool werd Transit ingezet en dat is zo goed bevallen, dat Chris ook bij zijn nieuwe opdracht met Transit aan de slag gaat.

Wat heeft Transit voor jou gedaan tijdens de migraties?

“Tijdens een migratie is vooral je administratie van belang. Zo kun je ervoor zorgen dat de juiste gebruikers in het juiste vat terecht komen of batches zoals dat in Transit heet. Die administratie moet dus kloppen en voor iedereen die ermee werkt gelijk zijn. Daar zorgt Transit voor.”

Zou je ook zonder tool kunnen?

“In het verleden heb ik wel trajecten meegemaakt waarbij de administratie in Excel  werd gevoerd. Dat kan wel, maar het is een ongelofelijke ellende. Je dwingt geen structuur af en voor je het weet werk je met verschillende versies. Zeker als je vanuit een externe rol migraties begeleidt moet je 100% aan kunnen tonen wie wanneer welke actie heeft verricht. Daarmee kun je voldoen aan je verantwoordingsplicht richting opdrachtgever.”

Je hebt dus Transit gebruikt, maar er zijn ook andere tools. Waarom dan deze keuze?

“Ja, er zijn andere tools. Die missen naar mijn idee echter een bepaalde eenvoud. De kracht van Transit is dat het zich echt richt op de administratie en niet op alle processen eromheen. Die eenvoud zorgt ook voor een vrij vlakke leercurve, je hebt het snel onder de knie en ook de hoeveelheid consultancy is beperkt. Even heel simpel gezegd: je voegt gebruikers en devices toe aan een batch en kunt dan direct gaan sturen op het resultaat. Uiteindelijk moeten de batches de status ‘groen’ krijgen wat betekent dat ze gemigreerd kunnen worden. Eenvoud wil overigens niet zeggen beperkt. Op basis van de informatie in Transit kun je heel eenvoudig scripts laten ontwikkelen die bijvoorbeeld gebruikers verhuizen naar een nieuwe AD-groep

Eenvoud is dus de sleutel, wat jou betreft. Is dit ook een filosofie die je toepast in je migratietrajecten?

“Zeker, kijk naar wat er wel kan en niet naar wat er niet kan. Alleen zo kun je snelheid maken. Als je bijvoorbeeld een applicatie ziet die alleen maar ineens voor alle gebruikers gemigreerd kan worden, dan maak je daar gewoon een batch voor. Lean en agile zijn voor mij echt sleutelwoorden. Dat maakt Transit voor mij ook zo geschikt, het past precies bij die filosofie.”

Bij een tool hoort natuurlijk een organisatie. Wat is jouw ervaring met de mensen van Morus?

“Ik ken een aantal mannen van Morus al langere tijd. Het contact verloopt altijd erg prettig. Het is natuurlijk niet voor niks dat ik bij mijn huidige opdracht voor Medisch Spectrum Twente opnieuw voor Transit heb gekozen.”

Tenslotte. Heb je nog tips voor organisaties die gaan migreren?

“Ja, zoals ik al zei: hou het lean en agile zodat je snel kunt inspelen op veranderingen. Kijk naar wat er allemaal wel kan en kies een tool die daarbij ondersteund. Voor mij is dat dus Transit.

 

"Transit ondersteunt mijn manier van migreren waardoor ik snel resultaten boek."

Chris van Neerbos

Contact

Wilt u ervaren wat Transit voor u kan betekenen? Of wilt u met ons praten over uw uitdagingen op het vlak van migraties? Neem dan contact met ons op.